Kodėl neužsiveda automobilis? Galimos priežastys

 
Group 18.png

Group 10.png

Labas, aš Matas, 46GARAGE pokalbių asistentas (specialus Chat GPT). Galiu padėti šiuo klausimu, drąsiai klausk!


Pasukate raktelį, bet nieko nevyksta. Galbūt pasigirsta kliktelėjimo arba bružinimo garsas, bet automobilis neužsiveda. Mums visiems ko gero yra taip nutikę. Pabandykime išsiaiškinti ar tai pakankamai paprasta pataisyti ar reikės profesionalaus mechaniko pagalbos.

Jūsų automobilis gali neužsivesti dėl daugelio priežasčių, kurias gali būti sunku nustatyti ieškant informacijos internete. Daugeliu atveju mechanikas turėtų nustatyti tikslią priežastį, bet mes šiame gide pasistengsime padėti jums suprasti galimas priežastis. Identifikavome dažnai pasitaikančius scenarijus ir variklio neužsivedimo priežastis. Tikėkimės čia rasite paprastą sprendimą!

Variklis nesisuka - nesigirdi jokio garso, lemputės nedega, nieko

Baterijos gnybtai atsilaisvino: tai nutinka dažniau nei galėtum pamanyti, ir tai nesunku pastebėti bei pataisyti. Pabandykite pasukinėti ar pajudinti šiuo gnybtus. Jie turėtų nejudėti iš viso. Jei juda - užverškite prisukdami laikiklio varžtą. Gali pasitaikyti, kad nepavyksta pasukti varžto, nes jis pavyzdžiui užrudijęs. Tokiu atveju pakeiskite varžtą nauju.

Visiškai išsikrovė baterija: kaip ir bet kokia kita baterija jūsų automobilio baterija gali pilnai išsikrauti. Tokiu atveju niekas neveikia. Šiuo atveju galima užvesti variklį prie jūsų automobilio baterijos prijungus kito automobilio bateriją. Tam reikės specialių laidų su gnybtais jų gale dar vadinamų krokodilais. Jei neturite krokodilų, turbūt pagalba kelyje bus geriausias pasirinkimas (kai kurios draudimo kompanijos ją siūlo nemokamą su draudimu). Taxi vairuotojai irgi gali padėti užvesti variklį, paklauskite paskambinę.

Jei bandote užvesti variklį tokiu būdu - nesupainiokite laidų, t. y. pliusą sujunkite su pliusu, minusą su minusu. Kitu atveju galite pažeisti visą automobilio elektroniką arba sužeisti pats. Užsivedus - pavažinėkite ilgiau negesindami variklio, kad baterija pasikrautų. Jei dažnai pasitaiko ši bėda, reiktų patikrinti ar generatorius gerai krauna bateriją, o galbūt jau laikas keisti bateriją.

Sugedo uždegimo jungiklis: uždegimo jungiklis yra elektrinis jungiklis varikliui užvesti. Panašiai kaip ir lemputės jungiklis jūsų namuose. Kai tik jį paspaudžiate, jis paleidžia elektrą lemputei, tik šiuo atveju starteriui (elektrinis varikliukas, kuris pasuka variklį jam užvesti). Gali būti elektroninis arba mechaninis jungiklio gedimas. Jei gedimas mechaninis, negalėsite net raktelio pasukti. Šias problemas geriausia būtų palikti spręsti profesionaliems mechanikams.

Neveikia neutralios padėties saugumo jungiklis: šis įrenginys saugo, kad neužvestumėte variklio kitoje pavarų svirties padėtyje nei Park ar Neutral (galio tik su automatinėms pavarų dėžėms). Šį jungiklį turėtų pakeisti profesionalus mechanikas.

Imobilaizerio sistema saugo automobilį nuo užvedimo: imobilaizerio sistema yra skirta saugoti jūsų automobilį nuo vagystės. Užvedimo raktelis yra suprogramuotas veikti tik su jūsų automobiliu, panašiai kaip praėjimo kortelės atidaro viešbučio kambarius. Abiejų tipų raktai gali prarasti juose užprogramuotą informaciją arba spynos, kurios turi su jais veikti gali tinkamai nebenuskaityti juose įrašytos informacijos. Jei automobilis neatpažįsta jūsų rakto, jis neužsives. Jums reiktų apsilankyti kvalifikuotose automobilių dirbtuvėse, kurios turi specialią įrangą ir žinias nustatyti ir pašalinti tokias problemas.

Variklis nesisuka, bet girdisi kliktelėjimo garsas

Baterija labai silpna: jei girdite kliktelėjimo garsą - tikėtina turite silpną bateriją. Patikrinkite ar gerai pritvirtinti baterijos laidai. Jei gerai, reiktų pakrauti bateriją. Greičiausias būdas tai padaryti, užvesti variklį prijungus pakrovėją arba kito automobilio bateriją (žiūrėkite ”Baterijos gnybtai atsilaisvino” ir “Visiškai išsikrovė baterija” aprašymą aukščiau).

Sugedo starteris: Starteris - tai elektrinis varikliukas, kuris naudoja baterijos energiją varikliui užvesti. Kaip ir bet koks elektrinis variklis jis gali sugesti. Jeigu baterijos gnybtai pritvirtinti gerai ir baterija neišsikrovus, tikėtina, kad sugedo starteris. Jeigu turite šiek tiek patirties remontuojant automobilį, gali būti, kad sugebėsite susidoroti su šia problema, bet rizikuojate susižeisti su elektra. Jeigu nesate tikras, kad sugebėsite, leiskite mechanikui pakeisti starterį.

Sugedo (užkalė) variklis. Tai blogiausias scenarijus, nes tokiu atveju visas variklis turi būti perrinktas arba pakeistas. Jei tai nutiko jums, rekomenduojame įsivertinti ar apsimoka jį remontuoti arba keisti nauju, o galbūt atėjo laikas įsigyti naują automobilį. Pasikonsultuokite su savo mechaniku.

Variklis sukasi, bet labai lėtai

Baterija labai silpna: įsitikinkite, kad baterijos gnybtai pritvirtinti gerai. Šiuo atveju galima užvesti variklį prie jūsų automobilio baterijos prijungus kito automobilio bateriją. Tam reikės specialių laidų su gnybtais jų gale dar vadinamų krokodilais. Jei neturite krokodilų, turbūt pagalba kelyje bus geriausias pasirinkimas (kai kurios draudimo kompanijos ją siūlo nemokamą su draudimu). Taxi vairuotojai irgi gali padėti užvesti variklį, paklauskite paskambinę.

Jei bandote užvesti variklį tokiu būdu - nesupainiokite laidų, t. y. pliusą sujunkite su pliusu, minusą su minusu. Kitu atveju galite pažeisti visą automobilio elektroniką arba sužeisti pats. Užsivedus - pavažinėkite ilgiau negesindami variklio, kad baterija pasikrautų. Jei dažnai pasitaiko ši bėda, reiktų patikrinti ar generatorius gerai krauna bateriją, o galbūt jau laikas keisti bateriją.

Variklis sukasi lėtai ir girdisi šlifavimo triukšmas

Sugedo starteris: Starteris - tai elektrinis varikliukas, kuris naudoja automobilio bateriją varikliui užvesti. Jis įdėtas prie variklio ir transmisijos sujungimo. Jei girdite aštraus šlifavimo garsą, gali būti, kad starteris silpnai pritvirtintas ar atsilaisvino arba tai gali sukelti smagračio arba krumpliaračio įrankis starteryje su suskilusiais, susidėvėjusiais dantimis. Šiuo atveju reikia keisti starterį.

Variklis sukasi greičiau nei įprasta, girdisi prasisukimo garsas

Variklio diržas (Timing belt) arba grandinė (timing chain) sugedo: sugedęs diržas ar grandinė gali stipriai sugadinti variklį todėl būtinai užsukite į automobilių dirbtuves patikrinti.

Sugedo starteris: Starteris - tai elektrinis varikliukas, kuris naudoja automobilio bateriją varikliui užvesti. Jei starterio solenoidas (cilindrinė ritė) susidėvejo, jis gali nepasiekti smagračio ir sukelti prasisukimo ar švilpimo garsą. Reikia keisti starterį.

Variklis sukasi greičiau nei įprasta ir girdisi šlifavimo garsas

Sugedo starteris: Starteris - tai elektrinis varikliukas, kuris naudoja automobilio bateriją varikliui užvesti. Jei girdite aštraus šlifavimo garsą, gali būti, kad starteris silpnai pritvirtintas ar atsilaisvino arba tai gali sukelti smagračio arba krumpliaračio įrankis starteryje su suskilusiais, susidėvėjusiais dantimis. Šiuo atveju reikia keisti starterį.

Variklis sukasi normaliai, bet neužsiveda

Sugedo uždegimo jungiklis: uždegimo jungiklis yra elektrinis jungiklis varikliui užvesti. Gali būti elektroninis arba mechaninis jungiklio gedimas. Jei gedimas mechaninis, negalėsite net raktelio pasukti. Šias problemas geriausia būtų palikti spręsti profesionaliems mechanikams.

Kuro sistemos klaida: kuro sistemos klaida gali įvykti dėl sugedusios kuro pompos arba kuro užterštumo problemos. Reiktų patikrinti užsukus į automobilių dirbtuves.

Nėra kibirkšties: norint tai nustatyti, reikia atlikti kibirkšties testą. Tai gali būti pavojinga todėl gali atlikti tik profesionalus mechanikas. Jei nėra kibirkšties gali prireikti pakeisti uždegimo ritę.

Bolga jutiklio įvestis. Šią priežastį gali nustatyti profesionalus mechanikas. Galimi sprendimai: MAF jutiklio keitimas, IAC vožtuvo keitimas, CKP jutiklio keitimas arba CMP jutiklio keitimas.

Neradai atsakymo, reikia asmeninės konsultacijos - kalbink mūsų Matą drąsiai, jis padės ir patars.


Trūksta asmeninio patarimo?

Group 10.png

Galiu suteikti asmeninę konsultaciją. Drąsiai klausk!


Sekti mus Instagram’e gali būti geras pasirinkimas.

 
Tomas Kisielius