Užsidegė stabdžių įspėjamoji lemputė

 
Group 19.png

Labas, aš Matas, 46GARAGE pokalbių asistentas (specialus Chat GPT). Galiu padėti šiuo klausimu, drąsiai klausk!


Stabdžiai atsakingi už automobilio greičio sulėtinimą ir jo sustabdymą. Tai pati svarbiausia saugumo sistema. 

Kai tavo automobilis randa problemą susijusią su stabdžiais, viena arba kelios įspėjamosios lemputės užsidega. Jos paprastai užsidega trumpam užvedant automobilį, bet jeigu jos ir toliau dega uždegus arba užsidega važiuojant, turite problemą susijusią su stabdžių sistema. 

Stabdžių problemos yra rimti reikalai, tad jeigu matote degančias įspėjamasias lemputes arba jaučiate vibraciją stabdant ar girdite neįprastus stabdymo garsus, patikrinkite automobilių dirbtuvėse neatidėliodami. O jeigu stabdžių sistema nereaguoja teisingai, pedalas siekia dugną arba reikia jį pompuoti norint sustoti - nevairuokite, o nutempkite automobilį į dirbtuves. 

Kai pagrindinė stabdžių įspėjamoji lemputė užsidega dėl rimto gedimo stabdžių sistemoje, ji bus raudona. Tai apskritimas su šauktuku “!” viduryje ir skliausteliais apskritimo išorėje. 

Jeigu stabdžių skysčio lygis per žemas, paprastai pamatysite tokį pati ženkliuką tik geltoną. 

Anti-praslidimo sistema, kuri automatiškai spaudžia stabdžius daug kartų per sekundę, jad automobilis greičiau sustotų kai slidu ar staigiai stabdant, turi atskirą lemputę. Paprastai vaizduojama apskritime su “ABS” jo viduryje ir skliausteliais išorėje. Kai užsidega - dega geltona arba oranžine spalva. 

Kaip stabdžių sistema veikia

Tavo stabdžių sistema naudoja hidraulinį skystį, slėgiui nuo stabdžių pedalo, per uždarą ir pripildytą skysčio sistemą, perduoti stabdžių diskams, esantiems kiekviename automobilio rate. 

Kiekvieno stabdymo metu trinties medžiaga (stabdžių kaladėlės) prispaudžia besisukantį diską taip mažindama rato besisukimo greitį. Kuo stipriau spaudžiamas stabdžio pedalas, tuo greičiau mažinamas automobilio greitis arba sustojama. 

Kodėl užsidega stabdžių įspėjamoji lemputė

Gali būti keletas priežasčių kodėl ši lemputė įsižiebia. Kartais jas nustatyti labai paprasta, o kartais - tikrai nelengva

Štai keletas dažnai pasitaikančių stabdžių lemputės įsižiebimo priežasčių:

Parkavimo (arba rankinis) stabdis įjungtas arba sugedęs

Viena iš stabdžių lemputės funkcijų yra priminti, kad įjungtas parkavimo (arba rankinis) stabdis. Jei pamiršite išjungti rankinį stabdį arba atleisite jį ne iki galo, lemputė degs. 

Kai kurios sistemos gali turėti visiškai atskirą įspėjamąją lemputę. Ji pavaizduota “P” raudoname apskritime su skliausteliais iš abiejų pusių. 

Sprendimas: jei vairuosite su degančia lempute, galiausiai sunaudosite stabdžius ir teks užsukti į dirbtuves juos remontuoti. Patikrinkite ar pilnai atleidote rankinį stabdį. Automobiliai su automatiniu rankinio stabdžio nuleidimu paprastai turi rankenėlę viršuje pedalo, jei automatinis nuleidimas nesuveiktų. Pasinaudokite ir atleiskite stabdį rankiniu būdu. 

Kartais jungiklis, kuris išjungia lemputę, kai rankinis stabdis nuleidžiamas, gali neveikti arba reikia jį pareguliuoti. Užsukite î dirbtuves tai atlikti. 

Trūksta stabdžių skysčio arba jis laša

Palaikyti stabdžių skysčio lygį yra būtina. Stabdžių skysčio talpą galima rasti po kapotu. Paprastai talpapagaminta iš permatomi plastiko ir suteikia galimybę patikrinti ar stabdžių skysčio pakankama (tarp MIN ir MAX žymų).  

Permatoma talpa yra patogi, bet nereikėtu jos atidaryti dažnai. Taip užtikrinsite, kad į stabdžių sistemą nepateks dulkės ir vanduo. 

Jei skysčio yra ties MIN žyma arba mažiau - nedelsdami papildykite. Per mažai skysčio gali uždegti įspėjamąją lemputę. 

Sprendimas: Papildykite stabdžių skysčio. Paskaitykite automobilio instrukciją ir pilkite tik ten nurodytą skysti. Niekada nenaudokite žemesnio skaičiaus skysčio, nei nurodyta ir sistema reikalauja. Vis dėlto, jeigu nurodyto skysčio nėra ar nerandate (pvz DOT3), galite laikinai pakeisti DOT5, bet ilgai nedelsdami pakeiskite visą skystį, kad neliktų sumaišyto.  

Žemas stabdžių skysčio lygis gali būti dėl susidėvėjusių stabdžių kaladėlių. Kai trinties medžiaga nusidėvi, stabdžių skystis spaudžia stumoklius į plonesnes kaladėles šiek tiek toliau į diskus, kad būtų sugeneruota pakankamai stabdymo galios. Tai sumažina skysčio lygį talpykloje. Pakeitus stabdžių kaladėlės gali būti pašalinta ir ši problema. Skysčio galima papildyti pakeitus kaladėles, jeigu jo trūksta. 

Jeigu nėra jokios kitos susijusios problemos, lemputė turėtų užgesti, tačiau jeigu skysčio lygis nukrenta, o kaladėlės tik truputį nusideėėjusios, tikėtina, kad sistema kažkur praleidžia skysti. Geriau užsukite patikrinti visą stabdžių sistemą.  

Mechanikas turėtų apžiūrėti aplink stabdžių skysčio talpyklą, vamzdelius, sujungimus, mechanines priveržimo dalis, gumines žarneles prie ratų ir stabdžių mechanizmus kiekviename rate. Jei pastebi besiskverbentį skaidrų ar gintaro spalvos skystį, reikia nedelsiant taisyti. Nevairuokite automobilio su netvarkingais stabdžiais. 

Stabdžių kaladėlės susidėvėjo

Kai kurie automobilių gamintojai sukuria įspėjimą, kad stabdžių kaladėlės jau susidėvėjo ir laikas jas keisti naujomis. Dėl šios priežasties užsidega įspėjamoji lemputė. Jūs taip pat galite girdėti cypimo garsus, kai stabdote. 

Nedelskite keisti kaladėlių naujomis. Jeigu visai jas nudėvėsite, neliks trinties medžiagos ir tuomet geležis trinsis î geležį stabdymo metu. Tai sugadins kitas stabdžių detales, o jų remontas bus daug brangesnis. 

Sprendimas: Pakeiskite stabdžių kaladėles naujomis. Taip pat reikia pakeisti ir daviklius. Patikrinkite ir stabdžių diskus. Jeigu reikia - atnaujinkite diskus juos nušlifuodami arba pakeiskite naujais, jeigu jie smarkiai nusidėvėjo. 

Perdegė galinė stabdžių lempa

Dauguma automobilių turi keletą stabdžių lempučių gale. Jei viena ar kelios lemputės perdegė, kompiuteris tai gali pastebėti ir įžiebti įspėjamąją lemputę.

Sprendimas: visada naudokite kokybiškas ir automobilio gamintojo nurodomas lemputes. Pakeisti įprastas lemputes į LED jums turėtų padėti patyręs mechanikas, nes tam reikės elektros sistemos pakeitimų. 

Ar galiu vairuoti automobilį su degančia įspėjamąja stabdžių lempute?

Jei lemputė raudona - ne, negalite. Jūsų stabdžių sistema neveikia taip kaip turėtų, o tai pavojinga kelyje. Jei lemputė geltona, patikrinkite stabdžių skysčio lygį ir užsukite į dirbtuves, jei įtariate, jog skystis kažkur prateka. 

Jūs turite sugebėti sustabdyti savo automobilį jūsų pačių ir kitų saugumo labui. Kai tik pastebėjote, kad užsidegė stabdžių įspėjamoji lemputė, sustokite. Užsirašykite į dirbtuves.


Trūksta asmeninio patarimo?

Galiu suteikti asmeninę konsultaciją. Drąsiai klausk!


Sekti mus Instagram’e gali būti geras pasirinkimas.

 
Tomas Kisielius